Vinderne af den nationale forårsfinale i Kickstart Programme 2022

Tre elever fra Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier vandt den nationale forårsfinale i Kickstart Programme med deres idé, hvor de vil omsmelte plastgranulat til indretningsartikler til børneværelset.

 

Rådhushallen i Odense sydede, da 17 grupper erhvervsskoleelever fra øst og vest torsdag 17. marts pitchede deres nye løsninger foran otte dommere.

 

De var alle en del af finalefeltet i den nationale forårsfinale for erhvervsskoler og har gennemgået et undervisningsforløb i Kickstart Programme, som Fonden for Entreprenørskab står bag. Undervisningsforløbet kulminerede med finalen i Odense. 

 

Sofie Timmermann Schlenzig, Mille Thormann Østergaard og Michelle Nedergaard Christensen på henholdsvis 15, 17 og 17 år fra Heringsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning løb med sejren. De tre finalister blev glade, men også noget overraskede, da deres holdnavn RePlastit blev råbt op på scenen som vindere af konkurrencen med en præmie på 10.000 kr.

 

"Det er godt nok mærkeligt. Det havde vi ikke forventet, og vi var helt i chok, da vores navn blev råbt op. Men vi er virkelig glade, og det giver helt sikkert blod på tanden til at fortsætte med vores idé," sagde de tre samstemmende umiddelbart efter prisoverrækkelsen på scenen midt i Rådhushallen foran de øvrige 16 grupper og deres klassekammerater.

 

Eleverne vandt med deres bæredygtige idé til at omsmelte plastiskgranulat til børnesenge, billedrammer, lamper og andre indretningsartikler til børneværelset. 

 

Idéudviklingen og den endelige pitch til finalen var en del af en uges undervisningsforløb, hvor erhvervsskoler i øst og vest har arbejdet med gode idéer og virksomhedsopstart som en del af iværksætterkonkurrencen Kickstart Programme. I alt har 63 grupper deltaget.

 

Forløbet træner de unge i at tænke nyt og dyrke nogle kompetencer, som Danmark har brug for i fremtiden, fortæller Fonden for Entreprenørskabs Camilla Ryge Leth, der er programleder for Kickstart Programme.

 

”Som kommende medarbejder, iværksætter eller leder er evnen til at tænke nyt og forandre i høj kurs, hvis vi skal løse fremtidens udfordringer. Det er præcis de kompetencer, som eleverne træner i et undervisningsforløb som Kickstart Programme. Med en erhvervsuddannelse på CV’et går mange unge også et arbejdsliv i møde som selvstændig. I Kickstart Programme styrkes elevernes evner i at starte og drive virksomhed. Det gælder alt fra at oprette CVR-nummer til at registrere moms og opstille budgetter,” siger Camilla Ryge Leth.

 

De tre vindere er enige i, at forløbet i Kickstart Programme har givet dem nogle nye, stærke redskaber, som de ikke havde i forvejen. 

 

"Vi har lært virkelig meget af det her forløb. Det har været spændende finde en idé, der ikke er på markedet og undersøge, hvordan man så kan føre den ud i livet. At vi så oven i købet vinder, betyder, at vi har lyst til at arbejde videre med vores idé, fortæller Mille Thormann Østergaard og peger på, at næste skridt bliver at finde samarbejdspartnere, der kan levere granulat til omsmeltning.

 

2. pladsen gik til holdet Quickee fra UNord for deres koncept om levering med cykelbude, og 3. pladsen gik til Royal Violet, også fra UNord, som vil lave bæredygtige jakkesæt til kvinder.

 

Uddelingen af de tre priser er støttet af Tietgenfonden.

 


Bæredygtighedspris til tøjnedbrydere

 

Udover 1., 2. og 3. pladsen blev der også uddelt en bæredygtighedspris med en præmie på 7.500 kr. Her vandt holdet SAVS fra Herningsholm med deres idé om at indsamle tøj, der er på vej til afbrænding, for i stedet at nedbryde det til fibre. Sammen med bindemidler omdanner de fibrene til plader, der kan bruges ligesom træ - for eksempel til at lave hylder og lignende former for inventar.

 

Bæredygtighedsprisen er støttet af HK Danmark.